Ideoita pihan ja puutarhan suunnitteluun

4.5.2013 – Ideoita pihan ja puutarhan suunnitteluun

Puutarhuri Anne Salo, Vihersuunnittelu Annesta kertoi meille asioita, joita kannattaa ottaa huomioon pihaa ja puutarhaa perustettaessa ja parannettaessa.

Aluksi Anne Salo kertoi tenttaavansa asiakasta. Onko kissoja, koiria, lapsia, allergiat, harrastukset, lempivärit ja -kasvit. Ja tietysti se tieto on tärkeä paljonko asiakas voi jatkossa käyttää vapaa aikaansa pihansa hoitoon. Lapsiperheen piha on eri näköinen kuin eläkeläispariskunnan. Yleensä asiakkaat haluavat helppohoitoisen pihan.

95_portti
93_etupiha_sisaankaynti

Portilta avautuva näkymä antaa ensivaikutelman, siksi siihen pitää panostaa. Postilaatikko, tavallinen vai persoonallinen? Jäteastioiden maisemointi? Parkkipaikat? Talon osoitenumero oltava selkeästi näkyvillä? Valaisimet? Käytävät? Istutukset?

Kuusiaitaan 4 tainta per metri on hyvä, eka leikkaus vuoden kuluttua, leikaten kevyesti sivujen latvukset. Latva leikataan vasta kun puun pituus on – 10 cm lopullisesta pituudesta. Leikkaus mieluiten jo huhtikuulla, heti kun maa on sula.

99_kivipolku
100_etupihan puut

Käytävien leveys on sopiva kun kaksi ihmistä voi kävellä niillä rinnakkain. Pääsisäänkäynti on oltava helposti erotettavissa rakennuksesta. Tulija on ’johdateltava’ kohti pääovea. Siksi oven edessä ei saa kasvaa näköesteenä korkeita puita (katajia, marjakuusia yms).

102_etunurmikko
105_leikkausajat

Sammal nurmikolla on kaunista. Varsinkin jos nurmikko on vähemmän kulutettavassa paikassa. Jos sammaloituneen nurmikon haluaa uusia, pitää vanha maa poistaa noin 25 cm syvyyteen ja tuoda tilalle uutta multaa. Kannot on parempi jyrsiä pois, jos ne nostetaan ylös menetään maanpintaa laajalta alueelta. Koivun juurelle ei kannata istuttaa perennoja. Koivu imee ympäröiviltä kasveiltaan elinvoimaa.

Leikkaa hedelmäpuita vain edellisen vuoden kasvusta huomioiden ulospäin suuntautuva silmukohta, josta kasvaa uusi oksa. Leikkaus kiihdyttää aina kasvua. Jos leikkaa vanhan oksan, alkaa leikkauskohdan alle noin 20 cm:n päähän kasvaa paljon oksia, kuin saunavihta. Jos joudut poistamaan kokonaisen oksan, jätä oksakaulus paikalleen, koska silloin puu pystyy muodostamaan näkymättömän suojakalvon haavaan ja näin estämään tuholaisten pääsyn puuhun. Leikkaus on parasta tehdä keväällä, (paitsi mahlaa valuttavat, kuten luumu- ja kirsikkapuut, jotka leikataan aikaisin syksyllä), silloin kasvi parantaa leikkaushaavan tulevan kasvukauden aikana.

107_kasvimaaKohteessa oli iso nurmikon tasoon kaivettu kasvimaa. Suosituksena on nostaa sen korkeutta kohopenkiksi.
108_takapiha1Tässä takapihalla olisi sopiva paikka kivetylle oleskelutilalle.
110_takapiiha2Tähän olohuoneen ikkunan eteen sopii perennapenkki! Perennapenkit on silloin tällöin uudistettava, koska ne ajan kuluessa kasvavat umpeen ja silloinhan kasvu tyrehtyy.
115_suojaruukkuIsoihin ruukkuihin kannattaa sijoittaa muovinen rei'itetty ja salaojitettu istutusruukku. Helpottaa painavan suojaruukun siirtelyä - kumpikin kun voidaan nostaa erikseen. Myös suojaruukussa on oltava reiät.
123_leikkauskohta
128_leikkauskohta

Missä on oikea leikkauskohta? Missä on oksakaulus? Miten erotat viime vuoden versot? Silmun edestä, naps!

129_marjapensas
120_kompostit

Punaherukan hoitoleikkaukset on aloitettava niiden ollessa 7- 8 vuotiaita ja mustaherukan 5 – 6 vuotiaina; puutuneet oksat poistetaan ja uudet versot jätetään.
Tämä yksilö todettiin hyvin hoidetuksi.

Kompostit on käännettävä kerran vuodessa. Mieluummin keväällä, jotta pääsevät kunnolla palamaan. Syksylläkin tarpeeksi aikaisin, jotta ehtivät aloittaa kunnolla palamisen. Kääntämisen yhteydessä sekaan voi heittää hiukan kanankakkarakeita.

Lisäksi tuli selväksi, että hevosen lanta on hyvä lannoite. Se on erittäin kaliumrikasta ja kukittaa kasveja hyvin. Mutta se ei saa olla tuoretta vaan yhden vuoden ajan kompostissa muhinutta tavaraa. Kompostin yli 60 asteen lämpö tuhoaa hevosen elimistön läpi kulkeneet rikkakasvien siemenet.

Tuhka on myös hyvä, mutta ei liikaa käytettynä. Tuhka kannattaa sirotella lumihangelle viiden vuoden välein kalkitsemaan nurmikkoa ja kasvi-alueita. Kompostiin ei tuhkaa saa laittaa. Se tuhoaa pieneliöitä. Marjapuskillekin vain noin 3 vuoden välein!

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...